Topology Elective Course Spring Semester 2017

Auf Irrwegen. Das Labyrinth zwischen Motiv und Metapher

Ich dachte an ein Labyrinth aus Labyrinthen, an ein kurvenförmig zunehmendes Labyrinth, das die Vergangenheit umfasste und das auch die Sterne irgendwie mit einbezog. – Jorge Luis Borges

Das Wahlfach widmet sich der ewigen Faszination für das Labyrinth. Auf seinen Spuren suchen wir die Lust am Verlorengehen und die Sehnsucht nach dem Wiederfinden. Das Labyrinth ist ein Motiv, welches in der Landschaftsarchitektur, der Baukunst, in Literatur und Film in vielfacher Weise Ausdruck findet. In der Auseinandersetzung mit diesen Disziplinen beginnen wir den Kurs in den geschichtlichen Anfängen des Labyrinths und enden bei der Frage inwiefern das Labyrinth-Motiv heute noch Relevanz hat.
Als wesentlicher Bestandteil unseres Seminars ermöglicht eine Wochenend-Exkursion den Studierenden die räumliche Struktur eines historischen Irrgartens selber zu erfahren. Darauf basierend beschäftigen wir uns anhand von Text- und Filmausschnitten mit der Gestaltung und Bedeutung von Labyrinthen im Verlauf der Zeit.

In this elective course, we will examine our eternal fascination with the labyrinth. On this winding path, we are searching – with both the desire to lose ourselves and a longing to find ourselves. The labyrinth is a disciplinary shapeshifter, which has long appeared in landscape architecture, architecture, literature, and film. We will begin by investigating its historic, even mythological, roots within these disciplines and end by asking ourselves what relevance this ancient motif may hold within the Digital Era.
A key element of the course is a weekend excursion, which gives each student the opportunity to experience a labyrinth’s complex structure. We will build on these firsthand experiences with a selection of texts and film clips that reflect the labyrinth’s ever-evolving meaning and form.

SCHEDULE
Lectures 15h00-17h00
23. Feb. – Introduction
02. Mar. – Origins & Mythology
09. Mar. – Mazes in Renaissance and Baroque Times
11./12. Mar. – Weekend Excursion
16. Mar – Discussion of the Results
30. Mar. – The Labyrinth as a Metaphor
06. Apr. – Contemporary Uses of the Labyrinthine
13. Apr. – Individual Meetings
27. Apr. – Individual Meetings
04. May – Final Presentation and Discussion

• Introduction: Thursday 23 February 2017, 15:00, HIL H 40.9 (ILA Foyer)*
  • The students will work in teams to develop the portrait-projects
  • Course instruction and discussion will be held in German, assistance in D/E/F
  • All written work may be submitted in either English, German, or French

Teaching Team: Christophe Girot, Patrick Düblin, Isabelle Fehlmann, Lara Mehling

Link zum Vorlesungsverzeichnis

*Please do not hesitate to show up even if the course has filled up – We will try to be accommodating.

Trailer: Footage from Satyricon (1969), Orlando (1992), The Shining (1980), and Tron (1982)